5 redenen waarom jij een e-bike moet aanschaffen!

Op 27 september bracht Nieuwsfiets.nu een opmerkelijk artikel naar buiten. Naar aanleiding van een publicatie van de Fietsersbond kwamen zij met 5 redenen waarom je geen e-bike moet aanschaffen. Bij Fietsaccuwinkel zijn wij van mening dat dit veel te kort door de bocht is. Dit zijn 5 redenen waarom jij een e-bike moet aanschaffen!  

Het artikel liet er geen doekjes om winden: er staat in 5 punten uitgelegd waarom je absoluut geen e-bike moet aanschaffen. Zo zou je conditie achteruit gaan en zou een e-bike een kortere levensduur hebben. Bovendien is een e-bike afhankelijk van stroom en is het diefstalgevoelig. Laten we de punten even doornemen!

”Een e-bike is slecht voor de conditie” – Niet waar

Vaak geven mensen aan dat een e-bike slecht voor de conditie is. Zij denken dat de conditie achteruitgaat wanneer je evenveel kilometers gaat fietsen met je e-bike als je deed met je normale fiets. In dit specifieke voorbeeld kun je inderdaad stellen dat je conditie iets achteruit zal gaan. Het is echter zo dat mensen vaker de e-bike pakken dan de normale fiets (of misschien zelfs i.p.v. de auto). Je zult waarschijnlijk dus een hoger aantal kilometers fietsen, terwijl je je nog steeds inspant. We kunnen concluderen dat het een fabel is dat je conditie achteruitgaat!

”Een e-bike is afhankelijk van stroom” – Waar, maar is geen belemmering

Uiteraard is een e-bike afhankelijk van stroom, alhoewel je nog steeds kunt trappen zonder dat de accu opgeladen is. Je kunt jezelf afvragen hoe reëel het is om dit als bezwaar te zien voor de aanschaf van een elektrische fiets. De e-bikes (en accu’s) die tegenwoordig op de markt komen hebben vaak een geschatte actieradius van 100km. Als jij als forens 20km op een dag moet fietsen van en naar je werk, kun je dus ongeveer een volledige werkweek doen met een opgeladen fietsaccu. Je zult pas last krijgen van een accu die opgaat op het moment dat je grote fietstochten maakt. Ook voor zulke problemen zijn er trouwens al oplossingen, zoals deze Bosch accu met veel capaciteit of een snellader voor de accu.

5 redenen waarom jij een e-bike moet aanschaffen!

”Een e-bike heeft een kortere levensduur” – Niet waar

Het is niet waar dat een e-bike een kortere levensduur heeft dan een ‘normale’ fiets. Een e-bike wordt met minstens dezelfde kwalitatief hoogwaardige materialen gemaakt. Het is echter wel zo dat de aanschaf van een e-bike duurder is dan bij een normale fiets. Dit is logisch, want bij een e-bike zit ook een fietsaccu en motoraandrijving. Een fietsaccu is overigens vaak na 5 tot 6 jaar aan vervanging toe. Deze bedragen vallen reuze mee als je ze vergelijkt met een fiets zonder elektrische aandrijving. Bovendien krijg je er snelheid voor terug ? wat wil je nog meer?

”Een e-bike is duur in aanschaf ” – Klopt, maar…

Deze kwam net al even aan bod en het is waar: een e-bike is duur in aanschaf. Het ligt er wel aan waarmee je dit vergelijkt. Als iemand twijfelt tussen het aanschaffen van een goedkope auto of speed pedelec en de prijs is de doorslaggevende factor, is een speed pedelec altijd de betere optie. De voordelen liegen er niet om: je kunt meer kilometers maken en hoeft je daarvoor minder in te spannen. Is dat de aanschafkosten niet gewoon waard?

”Een e-bike is diefstalgevoelig” – Klopt, maar…

Eerder schreven we al over de toename van het aantal e-bike diefstallen in Nederland. Vooral de accu’s zijn veel geld waard en makkelijk te stelen. Deze accu’s worden vaak meegenomen naar landen in Oost-Europa. Dit hoeft echter geen reden te zijn om geen e-bike te kopen. Je kunt jouw e-bike verzekeren, maar je kunt ook eens kijken naar beschermingsmiddelen. Bij Fietsaccuwinkel verkopen wij bijvoorbeeld hangsloten of accusloten.

Ben je al overtuigd van deze 5 redenen waarom jij een e-bike moet aanschaffen? Mooi! Dan kun je hier klikken om ons aanbod aan fietsaccu’s te bekijken.