Aantal diefstallen van e-bikes stijgt fors!

Elektrische fietsen worden tegenwoordig steeds populairder. Dat is logisch, want e-bikes hebben talloze voordelen. Helaas zitten aan alle goede aspecten ook nadelen: meer elektrische fietsen betekent ook dat deze vaker gestolen worden. Het aantal diefstallen van e-bikes stijgt fors! Bovendien zijn de dure fietsaccu’s in de e-bikes vaak het doelwit van een diefstal. In deze tekst leest u waar de meeste e-bikes gestolen worden en wat u ertegen kunt doen. 

Forse stijging aantal diefstallen e-bikes

In 2020 werden (in vergelijking met 2019) 40% meer aangiftes gedaan bij de politie van diefstal van een e-bike (accu), in totaal zo’n 18.000 aangiftes. Maar een klein aantal van de slachtoffers van fietsdiefstal doet aangifte bij de politie.

Waar zijn de dieven het meest actief?

De steden waar de meeste elektrische fietsen worden gestolen zijn o.a. Amsterdam, Zutphen, Tilburg, Venray, Zandvoort, Enschede en Hengelo. Waarom deze plaatsen? Vermoedelijk om de simpele reden dat hier veel e-bikes rondrijden. De dieven zijn het meest actief op een plek waar ze zoveel mogelijk gelegenheid krijgen om te stelen. Daarnaast zijn fietsdieven vaak actief in steden aan de grens, zodat de e-bikes makkelijk naar het buitenland gebracht kunnen worden.

Hoe gaan de dieven te werk?

Belangrijk om te weten is dat een e-bike meestal niet uit een impuls door een willekeurig persoon wordt gestolen. Vanwege de hoge kosten van een e-bike (accu) is de diefstal goed georganiseerd. Sloten van fietsaccu’s zijn makkelijk om open te breken en vervolgens mee te nemen. Er zijn bendes actief die de e-bikes vervoeren naar delen van Oost-Europa.

Aantal gestolen e-bikes fors gestegen

Het slot van een fietsaccu openbreken is voor criminelen zeer makkelijk!

Wat kan ik tegen diefstal doen?

Het is van belang dat u altijd aangifte doet nadat uw e-bike gestolen is. Dit helpt de politie beter in kaart brengen waar het probleem zit en hoe dit het beste opgelost kan worden. Wilt u weten hoe u uw fiets kunt wapenen tegen diefstal? Lees dan hier ons artikel daarover.

We kunnen concluderen dat het aantal diefstallen van e-bikes fors stijgt door de toenemende populariteit. E-bikes worden vaker gestolen in steden bij de grens en plaatsen waar veel elektrisch gefietst wordt. Bent u toevallig op zoek naar een fietsaccu? Klik dan hier om ons aanbod te bekijken.