Bosch fietsaccu’s: capaciteit en actieradius

Hoe ver je kunt fietsen met jouw Bosch fietsaccu is afhankelijk van meerdere factoren: het weer, de weg en zelfs jouw gewicht heeft invloed. De capaciteit van de fietsaccu speelt een rol in hoe groot de actieradius is van jouw e-bike. De capaciteit van fietsaccu’s wordt vaak uitgedrukt in Wh of Ah, bij motors in Nh. Wat betekenen deze termen en welke aspecten hebben invloed op de actieradius? Je leest hier alles over de capaciteit en actieradius van Bosch fietsaccu’s.

Welke Bosch fietsaccu’s zijn er?

Voordat we gaan kijken naar de capaciteit van de Bosch fietsaccu’s, is het belangrijk om te kijken naar wat voor accu’s er zijn. Allereerst is de plaats van de fietsaccu van belang: er bestaat een frame-type, in-frame type en bagagedrager type. Frame-types zitten op het frame van de fiets. Bagagedrager fietsaccu’s zitten onder de bagagedrager. In-frame types zitten in het frame en zijn hierdoor minder goed zichtbaar. Binnen deze drie varianten worden accu’s verkocht onder de namen Powertube en Powerpack. In-frame accu’s van Bosch heten altijd Powertube. Deze zijn op hun beurt weer te verdelen in horizontale en verticale varianten. Deze zijn niet onderling uitwisselbaar. Zie hieronder het verschil.

Horizontaal en verticaal Bosch fietsaccu

Powerpack e-bike accu’s kunnen onderverdeeld worden in frame-types en bagagedrager-types. De bagagedrager fietsaccu’s zijn onderling uitwisselbaar, net zoals de frame-type accu’s. Powerpack bevat drie lijnen: de Active Line, Performance Line en Classic e-bike line. Deze drie lijnen bevatten allen een aantal accu’s voor zowel op het frame als onder de bagagedrager. De Active line is meer bedoeld voor mensen die in stedelijk gebied fietsen, de Performance accu’s zijn meer geschikt voor fanatieke fietsers. De Classic line bevat alleen fietsaccu’s die geschikt zijn voor fietsen uit 2010-2014. Meer lezen over de soorten fietsaccu’s van Bosch? Klik dan hier!

Soorten Fietsaccu's Bosch

Soorten fietsaccu’s Bosch

De Bosch middenmotor

De motor in jouw fiets speelt ook een rol. Bosch gebruikt als aandrijving middenmotors. Meerdere fietsmerken maken gebruik van een Bosch motor, zoals Gazelle, Cube, Batavus, Kalkhoff en nog veel meer merken. Bij ons aanbod aan fietsaccu’s staat altijd duidelijk aangegeven bij welke fiets de desbetreffende fietsaccu hoort. Wat voor middenmotor er in jouw e-bike zit bepaalt groot en deels voor welk soort gebied de aandrijving bedoeld is. In principe werkt dit hetzelfde als met de fietsaccu’s: de Active line is meer geschikt voor stedelijk gebied, de Performance line is meer geschikt voor bergachtig gebied.

Middenmotors Bosch

Middenmotors Bosch (de Cargo line heeft een groot vermogen, maar kan maximaal 25km p/u)

Capaciteit en actieradius?

Nu je weet welke Bosch fietsaccu’s en – motors bestaan, kunnen we het gaan hebben over de capaciteit ervan. Misschien is het je opgevallen dat de capaciteit van een Bosch middenmotor aangegeven is in Nm, maar wat betekent dit eigenlijk? Je kunt jezelf een soortgelijke vraag stellen bij de fietsaccu’s van Bosch: de capaciteit hiervan wordt namelijk uitgedrukt in Wh.

Middenmotor (Nm)

De kracht van een middenmotor drukt Bosch uit in Nm, dit betekent Newtonmeter. Hoe hoger dit aantal, hoe meer ondersteuning de motor kan geven. Houd er wel rekening mee dat een krachtigere motor ook meer energie vraagt van een fietsaccu. Speed pedelecs en elektrische mountainbikes zijn gemaakt met een motor met een groot aantal Nm. Normale e-bikes hebben een minder krachtige motor. De middenmotor zegt in principe niks over de actieradius, maar meer over de hoeveelheid ondersteuning.

Fietsaccu’s (Wh)

De capaciteit van fietsaccu’s drukt Bosch uit in Wh (Wattuur). Hoe hoger het aantal Wh, hoe groter de actieradius van jouw fiets zal zijn. Met een grote actieradius kun je een stuk fietsen zonder opladen. Je kunt je afvragen hoe erg je dit nodig hebt. Als je alleen naar je werk fietst met een fietsaccu, is een grote actieradius onnodig. Als je van plan bent grote fietstochten te maken, is het zeer verstandig om een accu te nemen die een lange tijd mee kan. Per 100 wattuur kun je gemiddeld 30-35 km fietsen. Bij een 400Wh accu is de gemiddelde actieradius volgens Bosch 130km. Onlangs bracht Bosch een nieuwe 750Wh-accu uit met een nog grotere actieradius.

Bosch fietsaccu's

Overige factoren

Niet alleen hoe je de fietsaccu gebruikt heeft invloed op de actieradius. De temperatuur en hoe je jouw fietsaccu oplaadt en opbergt heeft ook invloed. Bovendien zal de fietsaccu met de jaren nu eenmaal verslechteren. Gelukkig kun je leren hoe je met warmte om moet gaan en hoe je de levensduur van een fietsaccu iets kunt verlengen. Ondanks dat is een Bosch fietsaccu meestal op na 5-6 jaar gebruik.

Actieradius calculator

Een handige tool om erachter te komen wat de actieradius zal zijn van jouw fietsaccu is de eBike-actieradiuscalculator van Bosch. Hiermee kun je gemakkelijk uitrekenen wat de actieradius van jouw e-bike is wanneer je een bepaalde fietsaccu in gebruik hebt. Je kunt in deze calculator bepaalde omstandigheden meenemen zoals de ondersteuning, het bandenprofiel en het weer. Je kunt dan zien in hoeverre de actieradius beïnvloedt wordt door uiteenlopende factoren die op jou van toepassing zijn.

Dual battery

Wil jij een écht grote actieradius? Dan kun je ervoor kiezen om de Dual Battery van Bosch te kopen. Je fietst dan met twee fietsaccu’s en gecombineerd hebben deze 1.250Wh. Dual Battery is voornamelijk geschikt voor toerfietsers, langeafstandsforenzen, bakfietsers of elektrische mountainbikers. Voor stadsverkeer of woon-werkverkeer is de Dual Battery minder geschikt. Jouw e-bike moet geschikt zijn voor een Dual Battery Setup.

DualBattery Bosch