De E-bike van het Jaar 2023

RAI Vereniging pakt dit jaar twee categorieën aan bij het stemmen voor de elektrische fiets van het jaar: beste elektrische fiets en beste elektrische bakfiets.

Let op: Dit is de RAI Vereniging Fiets Awards stemming, niet de ANWB Elektrische Fiets Test. De RAI Vereniging organiseert jaarlijks deze prestigieuze verkiezing om fietsfabrikanten te stimuleren om mooiere en geavanceerdere fietsen te maken.

En de winnaar is…

De winnaar voor beste e-bike is de Giant Stormguard E+2 e-bike. In de categorie bakfietsen gaat de Urban Arrow aan kop met de Urban Arrow Family Performance Plus. Beste E-Bike: Giant Stormguard E+2.

Giant’s Stormguard E+2 is een SUV onder de e-bikes. Hij heeft een krachtige Yamaha middenmotor en de elektronica inclusief alle kabels zijn mooi weggewerkt. Het frame is uit de categorie mountainbikes en kan 100 mm worden ‘gecomprimeerd’. Het heavy-duty bagagerek wordt zwevend op het frame gemonteerd en is geschikt voor ladingen tot 20 kg. Giant biedt deze fiets aan met Shimano’s 5 versnellingen of Enviolo’s traploos verstelbare achternaaf in combinatie met een riem. Hierdoor heeft de fiets relatief weinig onderhoud nodig. Het is de perfecte topfiets voor woon-werkverkeer en buitenshuis.

Beste bakfiets: Urban Arrow Family Performance plus

Urban Arrow Family Performance plus

Het ontwerp van de Urban Arrow Family Performance Plus is uniek en zet de trend voor elektrische bakfietsen. De interactie tussen het frame en de gebruikte onderdelen zorgt voor een bakfiets die vanaf de eerste meter vertrouwen wekt. Met een krachtige Bosch Cargoline middenmotor en traploos instelbare Enviolo naafversnellingen loopt de motor zeer soepel. De wegligging is zo voorspelbaar dat deze bakfiets unaniem als winnaar uit de bus kwam.

‘Normale’ fietsen verdienen een groter podium

Helaas worden er steeds minder “gewone” of niet-elektrische fietsen verstuurd. Het enthousiasme onder de deelnemers was dit jaar erg laag, met slechts drie aanmeldingen. De vraag naar gewone fietsen blijft hoog, dus hopelijk kunnen de juryleden volgend jaar hopen op meer inzendingen en voorkomen dat e-bikes het hele segment overspoelen. Speed ​​e-bike had geen toegang en werd afgelast.

De winnende ‘normale’ fiets is het TravL-model met riemaandrijving van Jongerius is de winnaar in de categorie fietsen. De Koga F3 8.0 en de Batavus Mambo waren eervolle vermeldingen.

TravL Pinion beltdrive

Zal 2023 ons meer naar buiten brengen? Vind een leuke fietsroute en spring op de fiets om Nederland te verkennen. Laat je ook inspireren door alle nieuwe elektrische fietsen van het jaar in onze vergelijking van elektrische fietsen.