De verschillen tussen een e-bike en speed pedelec

U hebt vast weleens gehoord van een speed pedelec (of speedbike). Dit is een redelijk nieuwe soort elektrische fiets, maar heeft een aantal verschillen in vergelijking met de normale e-bike. Wat zijn de grote verschillen tussen een e-bike en speed pedelec en welke is het meest geschikt voor u?

Wat is een ‘gewone’ e-bike?

Een ‘gewone’ elektrische fiets is vooral geschikt voor kortere afstanden. Hiermee kunt u het beste alleen woon-werk verkeer afstanden fietsen. Een e-bike is voornamelijk geschikt voor recreatief gebruik en gaat daarom ook maar maximaal 25km/u.

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec (ook wel speedbike) is het snellere broertje van de e-bike. Deze soort fiets is meer geschikt voor langere afstanden en gaat daarom ook 45 kilometer per uur. Deze fiets is minder geschikt voor recreatief gebruik.

De grootste verschillen tussen een e-bike en speed pedelec

Naast het verschil in maximumsnelheid zijn er nog een aantal andere verschillen tussen een e-bike en speed pedelec:

  • Voor een gewone e-bike hebt u geen rijbewijs nodig, maar voor een speed pedelec wel! U moet in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs. Speed pedelecs vallen onder de wet bromfietsen.
  • Een gewone elektrische fiets heeft geen kenteken nodig, maar een speed pedelec wel
  • Op een gewone elektrische fiets hoef je geen helm op, maar op een speed pedelec wel
  • Het is verboden een passagier mee te nemen op een speed pedelec
  • U bent verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als u een speed pedelec rijdt
  • Een e-bike is vaak goedkoper dan een speed pedelec
  • Een e-bike heeft vaak de keuze uit een heren – en damesmodel. Een speed pedelec is vaak alleen verkrijgbaar in een herenmodel en u zit vaak sportiever op een speed pedelec.
Verschillen tussen speed pedelec en e-bike

Links: een speed pedelec, rechts: een ‘normale’ e-bike

Hoe hard mag ik met een speed pedelec?

U mag niet overal 45km/u rijden met een speed pedelec. Voor een speed pedelec gelden de volgende maximumsnelheden:

  • Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u 30 km/u
  • Op het (brom)fietspad buiten de bebouwde kom mag u 40 km/u
  • Op de rijbaan mag u 45 km/u

Verschil in fietsaccu’s

Er is niet alleen verschil tussen de soorten fietsen, maar ook tussen de bijbehorende accu’s. Een speed pedelec heeft een krachtigere accu nodig dan een normale e-bike. Lees bij het aanschaffen van onze fietsaccu’s altijd de beschrijving! Hierin staat voor welke fiets de accu geschikt is. Fietsaccu’s zijn te verdelen in 6 types: een bagagedrager-type, in-frame type, frame-type, buis-type, kettingkast-type en zadel-type. Bij de meeste speed pedelecs en e-bikes komen de eerste 3 types voor.

Verschillende soorten fietsaccu's

Van links naar rechts: in-frame accu, bagagedrager accu, frame accu

We kunnen concluderen dat er verschillen zitten tussen een ‘gewone’ e-bike en een speed pedelec. Een speed pedelec is geschikt voor grotere afstanden en heeft een hogere maximumsnelheid, maar daarvoor moet u wel een scooterrijbewijs bezitten. Bovendien is er een wettelijke minimumleeftijd en is een kenteken verplicht. Bent u op zoek naar een elektrische fiets? U kunt uiteraard een e-bike of speed pedelec kopen, maar leasen is ook een optie. Bekijk gerust de website van onze partner fiets abonnement voor de mogelijkheden!