ELF! Is het een fiets of een auto?

De ELF is een hybride tussen een elektrische fiets en een elektrische auto. ELF staat voor Electric, Light en Fun. En Fun is het zeker! In ons land is hij sinds kort wettelijk toegelaten en wordt hij gezien als een elektrische fiets met trapondersteuning. Dus je mag ermee over de fietspaden cruisen en parkeerkosten die heb je lekker niet.

elf-e-bike

Elektrisch rijden met cabrio gevoel

Rijden in de ELF voelt duidelijk anders dan het rijden op een elektrische fiets. Aan de ene heb je het cabrio gevoel door het rijden in een open voertuig maar aan de andere kant ben je wel beschermt tegen wind en regen. Dus laat je de auto staan en pak je de ElF? Verder heb je nog een behoorlijk laadvermogen van 75 kg waardoor je zelfs twee kinderen of een volwassen kunt meenemen.

Accu met 532 Wh

Het bijzonders is dat de Elf is uitgerust met zonnecellen die ook tijdens het rijden de accu bijladen. Via het eigen zonnepaneel wordt de ELF opgeladen in 7 uur en is er geen zonlicht dan kun je met de snellader in 1.5 uur bijtanken. De accu waarmee de ELF standaard is uitgerust is een 48V 11.1 Ah (532 Wh). Aardig maar dat kan natuurlijk beter en wij van Fietsaccuwinkel.nl hebben dan ook al leuke ideeën om de actieradius flink op te krikken.

ELF-elektrische-fiets

Niet goedkoop

Als je de ELF gaat vergelijken met een een fiets of een bakfiets dan is onze conclusie dat hij met 5000 dollar aan de prijzige kant is. Er zijn hele mooie speed pedelecs voor de helft van het geld. Maar een fiets is door de makers van de ELF nooit het uitgangspunt geweest. Het doel van de ELF is een directe aanval op de auto. De ELF moet een (tweede) auto vervangen en dat plaatst de prijs in een heel ander perspectief.

Droog en niet bezweet

Het grote voordeel van het reizen met de Elf is dat je zelf de keuze hebt hoeveel inspanning je zelf levert bij het reizen. Je kunt er voor kiezen om gewoon elektrisch te rijden zonder mee te trappen. Je hebt dan een actieradius van 30 kilometer en je komt veilig, snel en niet bezweet op je werk. Maar die actieradius is makkelijk te vergroten tot 50 door zelf inspanning te leveren. En dan heb je naast een bijna gratis ritje nog een workout gehad ook!

Specificaties ELF

Specificaties-ELF

Merk: Organic Transit
Prijs: vanaf 5000 dollar
Motor: TDCM 600 watt
Batterij type: 48 volt 11.1 ah (532,8 wh)
Chemie: Lithium-ion
Geschatte oplaadtijd: 5 uur
Actieradius: 25 tot 30 kilometer zonder mee te trappen, 50 km met trappen
Totaal gewicht: 68 kg

De ELF is helaas niet in Nederland beschikbaar maar kan wel worden besteld bij de de producent Organic Transit