Hoe kan ik de levensduur van mijn fietsaccu verlengen?

Zoals u wellicht weet kunt u een fietsaccu 5 jaar gebruiken voordat deze aan vervanging toe is. Een e-bike accu is helaas het onderdeel van de fiets dat het snelst aan vervanging toe is. De levensduur van de fietsaccu heeft u zelf deels in de hand door de manier waarop u ermee omgaat. Daarom hebben we voor u een aantal tips om de levensduur van uw fietsaccu mee te verlengen!

Tips tijdens het opladen

  • Laad uw e-bike accu minimaal een keer per maand op.
  • Het beste kunt u uw fietsaccu opladen in een ruimte die tussen de 10 en 25 graden is. Dit is beste voor de accu. Houd er rekening mee dat u niet uw accu moet opladen in een ruimte die onder de 0 of boven de 45 graden is. U kunt hier verder lezen over wat warmte doet met een fietsaccu.
  • U kunt overwegen om uw accu zo weinig mogelijk volledig op te laden, want dit kan de cellen van de batterij uitputten. Door de fietsaccu vaak rond de 95% op te laden, kunt u de levensduur iets verlengen.

Tips tijdens het fietsen

Tijdens het fietsen is het vooral belangrijk dat u de accu niet te veel belast. Als u dit wel doet verliest de fietsaccu snel energie en zal deze sneller vervangen moeten worden. Als u rekening houdt met onderstaande tips kunt u de levensduur van de accu iets verlengen:

  • U bevordert de levensduur als u de versnelling van de elektrische fiets niet te hoog zet wanneer u langzaam trapt
  • Probeer niet weg te fietsen met trapondersteuning. Zet deze pas aan als u al fietst.
  • ‘Schakel’ op tijd! Naarmate u harder gaat fietsen, mag uw ondersteuning ook meer zijn. Dit geldt ook andersom zo.

Overige tips

Tenslotte hebben we nog een aantal overige tips voor u:

  • Berg uw fietsaccu nooit (voor langere tijd) op zonder stroom erin. Wij adviseren er ongeveer 80% stroom in te hebben wanneer u deze opbergt voor een aantal maanden. Een fietsaccu verliest namelijk uit zichzelf stroom als deze niet gebruikt wordt, dit noemt men zelfontlading. Als de accu met weinig stroom wordt opgeborgen, zal deze volledig ontladen (diepontlading). Het opladen van de accu zal dan niet meer lukken.
  • Gebruik een tas voor uw accu of een accuhoes om deze in te bewaren.
  • Gebruik nooit water op de fietsaccu (verwijder deze als u de fiets schoonmaakt). Uiteraard kan een fietsaccu wel tegen een lichte tot matige regenbui.
  • Houd er rekening mee dat een fietsaccu sneller leeg gaat in ongunstige omstandigheden. Uw accu gaat veel sneller leeg als het bijvoorbeeld zeer koud is, hard waait en u op een heuvelachtig landschap fietst met veel ondersteuning.

We kunnen concluderen dat de levensduur van een fietsaccu iets te verlengen valt op het moment dat u er zorgvuldig mee omgaat. Wanneer u toch op zoek bent naar een nieuwe fietsaccu, kunt u altijd ons assortiment bekijken. 

Fietsaccu