Shimano fietsaccu’s: capaciteit en actieradius

Hoe ver je kunt fietsen met een fietsaccu van het Japanse Shimano is afhankelijk van veel factoren, zoals het weer of jouw gewicht. Vooral de capaciteit van de fietsaccu is belangrijk. Deze wordt vaak uitgedrukt in de term Wh. Wat betekent dit precies? Je leest het allemaal in Shimano fietsaccu’s: de capaciteit en actieradius!

Welke Shimano fietsaccu’s zijn er?

Shimano verkoopt 3 typen fietsaccu’s: een bagagedrager type, frame type, en in-frame type. Frame-types zitten op het frame van de fiets. Bagagedrager fietsaccu’s zitten onder de bagagedrager. In-frame types zitten in het frame en zijn hierdoor minder goed zichtbaar. Het in-frame type wordt ook wel verkocht als het buistype. Fietsaccu’s van Shimano worden altijd verkocht als Shimano Steps en beginnen vaak met het voorvoegsel ‘BT.’ Bekijk onderstaand schema om te zien wat voor type Shimano accu’s er zijn. Bij onze fietsaccu’s staat altijd aangegeven voor welke e-bike de accu geschikt is.

Shimano Steps fietsaccu's

De middenmotor

De motor in jouw e-bike speelt ook een rol in de ondersteuning. Het voordeel aan het Shimano Steps systeem is dat de verschillende producten van Shimano goed samenwerken. Shimano Steps is de grootste concurrent van marktleider Bosch. Shimano maakt altijd gebruik van middenmotors verwerkt in de trapas. Deze zijn zeer licht en compact en daardoor nauwelijks zichtbaar. Elk model heeft 3 ondersteuningsstanden (Eco, Normal, High of Eco, Trail, Boost). Verschillende fietsmerken maken gebruik van een Shimano middenmotor, zoals Cube, Gazelle, Sparta, Batavus, Koga, Pegasus en Kalkhoff. Hoe hoger de Nm (Newtonmeter), hoe meer ondersteuning mogelijk is.

Soorten middenmotors Shimano

Capaciteit en actieradius?

Nu je van alles weet over de fietsaccu’s en middenmotors van Shimano, kunnen we het gaan hebben over de capaciteit ervan. Misschien is het je opgevallen dat de capaciteit van een Shimano middenmotor aangegeven is in Nm, maar wat betekent dit eigenlijk? Je kunt jezelf een soortgelijke vraag stellen bij de fietsaccu’s van Shimano: de capaciteit hiervan wordt namelijk uitgedrukt in Wh.

Middenmotor (Nm)

De kracht van een middenmotor drukt Shimano uit in Nm, dit betekent Newtonmeter. Hoe hoger dit aantal, hoe meer ondersteuning de motor kan geven. Houd er wel rekening mee dat een krachtigere motor ook meer energie vraagt van een fietsaccu. Speed pedelecs en elektrische mountainbikes zijn gemaakt met een motor met een groot aantal Nm. Normale e-bikes hebben een minder krachtige motor. De middenmotor zegt in principe niks over de actieradius, maar meer over de hoeveelheid ondersteuning.

Fietsaccu’s (Wh)

De capaciteit van fietsaccu’s drukt Shimano uit in Wh (Wattuur). Hoe hoger het aantal Wh, hoe groter de actieradius van jouw e-bike zal zijn. Met een grote actieradius kun je een stuk fietsen zonder opladen. Je kunt je afvragen hoe erg je dit nodig hebt. Als je alleen naar je werk fietst met een fietsaccu, is een grote actieradius onnodig. Als je van plan bent grote fietstochten te maken, is het zeer verstandig om een accu te nemen die een lange tijd mee kan. Per 100 wattuur kun je gemiddeld 30-35 km fietsen. De accu met de minste Wh van Shimano heeft 418Wh, de fietsaccu met het meeste wattuur heeft een capaciteit van 630Wh.

Shimano fietsaccu's de capaciteit en actieradius

Overige factoren

Niet alleen hoe je de fietsaccu gebruikt heeft invloed op de actieradius. De temperatuur en hoe je jouw fietsaccu oplaadt en opbergt heeft ook invloed. Bovendien zal de fietsaccu met de jaren nu eenmaal verslechteren. Gelukkig kun je leren hoe je met warmte om moet gaan en hoe je de levensduur van een fietsaccu iets kunt verlengen. Ondanks dat is een Shimano fietsaccu meestal op na 5-6 jaar gebruik. Shimano claimt dat na 1.000 keer opladen de accu nog een resterende actieradius van 60% heeft.