Snelle E-bike op zonne-energie

Er is al eens geprobeerd om een elektrische fiets te ontwikkelen op zonne-energie. Door allerlei schermen en panelen op de fiets te plaatsen waren dit meestal niet de charmantste en vrij lompe, logge designs. Dit in combinatie met een extra toename van het gewicht niet echt waar we enthousiast van werden. Dat moet anders kunnen vond zonne-energie ingenieur Jesper Frausig. Hij bedacht een totaal ander concept een ware racemachine op zonne-energie die er ook nog eens strak uitziet.

solar-bike-zonnepanelen-accu

Zonnepanelen in de wielen

De zonnepanelen van deze elektrische fiets zijn in de wielen verwerkt, de fiets is voorzien van een 500 Watt motor en de Li-ion accu is op het frame gemonteerd. Op een zonnige dag kunnen de panelen 25 Watt energie binnenhalen wat betekend dat deze elektrische fiets vijf dagen in de zon moet staan voor een volledige lading. Natuurlijk kan hij ook gewoon aan de stekker. Het gewicht is geweldig met 16 kg wat bijna de helft is van een traditionele e-bike. De actieradius met een volle accu onder optimale condities is ongeveer 60 km en de topsnelheid is dik 50 km per uur dus een echte speed pedelec!

Solar bike nog niet in productie

Op de vraag wanneer we de fiets in productie gaan tegenkomen reageert Jesper nog wat skeptisch. Er hebben zich nog geen producenten gemeld en er moeten nog wat technisch details worden verbeterd. Zo kan de e-bike nog niet worden opgeladen tijdens het fietsen. Verder heb je het probleem met schaduw omdat telkens maar 1 zijde de zonne-energie kan opvangen. Maar Jesper sleutelt lekker verder en scheurt regelmatig op zijn witte solar bike door Kopenhagen. Wij houden hem in de gaten!