Veilig op reis met je e-bike(accu)

Inmiddels wordt de e-bike niet alleen omarmd door 65-plussers, maar ook door vakantiegangers. Of je nu op vakantie de fietsen meeneemt of helemaal op de fiets erop uittrekt, veilig op reis met je e-bike(accu) gaan vergt een aantal voorbereidingen. Het is belangrijk dat jouw e-bike(accu) netjes meegenomen wordt. Lees hier onze tips!

Tips voordat je vertrekt

Allereerst zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn voordat je op vakantie gaat met de fiets:

 • Maak je fiets van tevoren schoon. Je wilt niet dat stof of vuil onderdelen van de e-bike beschadigd.
 • Ga je met de auto? Installeer dan een goede trekhaak en fietsendrager op jouw auto.
 • Bedenk waar je jouw fiets gaat opladen. Zo kun je jouw e-bike onderweg opladen of op de vakantielocatie. Er zijn in Nederland ongeveer 3.000 oplaadpunten voor onderweg, vaak bij horecagelegenheden.
 • Controleer voor vertrek even de bandenspanning en pomp de banden wanneer nodig op. Het is daarnaast verstandig om een fietspomp mee te nemen op vakantie.
 • Als uw fiets op de auto staat, is het aan te raden om de accu uit de fiets te halen en in de auto te leggen.
Bandenspanning

Het controleren van je bandenspanning is geen overbodige luxe als je op vakantie gaat…

Veiligheidsmiddelen

Het is verstandig om jouw fiets(accu) veilig te vervoeren. Je wilt niet dat jouw fiets beschadigd raakt of er een brand ontstaat in een accu. Een fietsaccubrand kun je zomaar veroorzaken wanneer je jouw accu laat vallen. Als een brand in een fietsaccu ontstaat is deze zeer moeilijk te blussen. Het is daarom van belang dat je gebruikmaakt van veiligheidsmiddelen als je op vakantie gaat.

Vervoeren van de e-bike(accu)

 • Ga je met de camper op vakantie? Dan is het handig om een beschermhoes mee te nemen voor achterop de fietsendrager. Dat helpt tegen spat -, water – en stofschade tijdens het rijden naar jouw vakantiebestemming.
 • Wanneer je jouw fietsaccu meeneemt op vakantie moet je deze ergens veilig bewaren. Dit kan in een beschermtas waar je jouw fietsaccu in wikkelt. Mocht jouw fietsaccu onverhoopt ontvlammen, dan komt eruit deze tas alleen rook in plaats van een vernietigend vuur.
 • Heb je genoeg ruimte om jouw fietsaccu in te vervoeren, of ga je meerdere fietsaccu’s meenemen? Dan kan een beschermbox een uitkomst zijn. Het voordeel aan zo’n box is dat het super veilig is en je kunt er 4 fietsaccu’s mee vervoeren. De omgeving is beschermd tegen brand, de accu tegen diefstal. Het nadeel is dat deze beschermbox aan de prijzige kant is.

Tijdens het fietsen

 • Tijdens het fietsen kun je gebruikmaken van een beschermhoes voor om jouw fietsaccu. Dat is vooral handig tijdens de koude wintermaanden en helpt tegen hevige wind of regen. Zo loopt de accu niet te snel leeg en wordt hij niet defect. Beschermhoezen bestaan in een universele maat of per fietsaccu. Zo bestaan er beschermhoezen speciaal voor Bosch en Shimano accu’s.
 • Wist je dat er in de meeste landen een boete staat op het gebruiken van de mobiele telefoon tijdens het fietsen? Je kunt dus overwegen om een telefoonhouder aan te schaffen.

Tijdens het stallen

 • Ook voor het stallen van je fiets kun je een beschermhoes gebruiken. Deze beschermt goed tegen regen en wind. Jouw zadel en fietsaccu kan daardoor niet meer nat worden. In deze beschermhoes zit een sleutelgat waardoor je de fiets goed op slot kan zetten.
 • Een accuslot kan handig zijn voor het stallen van jouw e-bike op vakantie, zeker wanneer de fietsverzekering geen dekking in het buitenland heeft.

Veiligheidsmiddelen