Waarom je (zogenaamd) minder ver komt met jouw nieuwe fietsaccu

Het is een veelgehoord probleem van klanten van Fietsaccuwinkel: de actieradius van jouw nieuwe fietsaccu lijkt minder goed dan van jouw oude. Waardoor komt dit? In principe komen er namelijk steeds meer fietsaccu’s met een grotere actieradius. We kunnen alvast verklappen dat er waarschijnlijk niks mis is met jouw accu ?. Dit is waarom je (zogenaamd) minder ver komt met jouw nieuwe fietsaccu!

Jouw eerste e-bike

Kan je je nog herinneren dat je jouw eerste e-bike kocht? Wellicht is dit al een aantal jaar geleden, zeker als je onlangs een nieuwe fietsaccu gekocht hebt. De ervaring leert dat een fietsaccu op z’n eind loopt na 5-6 jaar. Je begint dan vaak signalen te merken die erop duiden dat jouw fietsaccu op is. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe fietsaccu te kopen, of jouw huidige fietsaccu te reviseren.

Mijn nieuwe fietsaccu komt minder ver

Als oplossing voor jouw slecht werkende fietsaccu kocht je wellicht een nieuwe. Nu valt het je op dat je minder ver komt met jouw nieuwe accu. Niet schrikken! Er is waarschijnlijk niets aan de hand met jouw fietsaccu. De actieradius van jouw fietsaccu lijkt waarschijnlijk minder goed vanwege een aantal redenen:

  • Het kan zo zijn dat het tegenwoordig je gewoonte is om de ondersteuning hoog te zetten. Het komt vaak voor dat mensen een e-bike kopen en beginnen met fietsen in de laagste ondersteuning. Naarmate zij de e-bike langer gebruiken kiezen zij vaker voor een hogere ondersteuning. Dit resulteert in een kleinere actieradius. Ga bij jezelf na: stond de ondersteuning lager bij mijn vorige fietsaccu? Dit zou een hoop verklaren over waarom je minder ver komt met jouw nieuwe fietsaccu!
  • Het zou daarnaast kunnen dat jouw schakelgedrag door de jaren heen veranderd is. Als je begint met fietsen in de zwaarste versnelling kost dat veel energie van jouw fietsaccu.
  • Het zou kunnen dat de bandenspanning van jouw e-bike minder belangrijk is geworden. Je merkt immers weinig verschil wanneer de bandenspanning laag is (door de elektrische ondersteuning). Bij een fiets zonder elektrische aandrijving merk je sneller verschil wanneer de banden zacht zijn. Check dus even je bandenspanning als je het idee hebt dat de actieradius van je nieuwe accu minder goed is.

Waarom je (zogenaamd) minder ver komt met jouw nieuwe fietsaccu

Overige factoren

Naast bovenstaande factoren kunnen er nog overige factoren zijn die wellicht invloed hadden op de zogenaamd lagere actieradius van jouw nieuwe accu:

  • Misschien was jouw lichaamsgewicht lager op het moment dat je jouw eerste fietsaccu kocht. Een hoger lichaamsgewicht betekent een lagere actieradius. De gemiddelde actieradius van een fietsaccu wordt overigens meestal berekend op basis van een persoon van 60kg. In deze berekening worden de meest ideale omstandigheden meegenomen.
  • Is de omgeving waarin jij fietst veranderd sindsdien? Een heuvelachtig landschap zorgt ervoor dat de actieradius van jouw fietsaccu minder is.
  • Vergeet niet dat jouw fiets ook ouder wordt. Dit kan invloed hebben op de actieradius van jouw fietsaccu. Als er bijvoorbeeld een slag in jouw voorwiel zit, zal de actieradius achteruit gaan. Check dus vooral eens of alle onderdelen van jouw fiets optimaal werken.

Dit was ‘m dan: waarom je (zogenaamd) minder ver komt met jouw nieuwe fietsaccu! Ben jij er toch van overtuigd dat er iets mis is met jouw huidige fietsaccu? Dan kun je met jouw vraag contact met ons opnemen. Op zoek naar een nieuwe fietsaccu? Bekijk dan gerust ons aanbod op de website.