Waarop u moet letten bij de aankoop van een e-bike

De tijd dat een e-bike vooral voor oudere mensen was is inmiddels voorbij. Van de 22,9 miljoen fietsen zijn er 2,4 miljoen e-bikes in ons land. Een e-bike aanschaffen gebeurt dus steeds vaker. Maar hoe gaat de aanschaf van een e-bike (accu) eigenlijk in z’n werk? Kom er nu achter waarop u moet letten bij de aankoop van een e-bike.

Waarvoor gaat u de e-bike aanschaffen?

Het is in eerste instantie slim om uzelf af te vragen waarvoor u de fiets gaat gebruiken. Hoeveel wilt u gaan fietsen en wilt u deze sportief gebruiken of recreatief?

  • Recreatief gebruik: Maakt u graag lange fietstochten? Dan hebt u een e-bike nodig met een grotere actieradius. Het is dan belangrijk dat uw accu veel kilometers mee kan gaan.
  • Woon-werk verkeer: Wilt u vooral een e-bike gebruiken om van en naar werk te fietsen? Dan wilt u waarschijnlijk veel kilometers afleggen in weinig tijd. Een speed pedelec kan dan geschikt zijn voor u. Let erop dat er veel verschillen zitten tussen een normale e-bike en speed pedelec. Zo gaat een speed pedelec 45 km per uur en u hebt er een scooterrijbewijs voor nodig.
  • Sportief gebruik: Als u graag doet aan wielrennen of mountainbiken bent u een sportieve fietser. U wilt graag een elektrische aandrijving op uw mountainbike of racefiets. Een elektrische mountainbike is iets lichter dan een normale e-bike en een grote actieradius is gewenst.
  • Dagelijks gebruik: Wilt u graag de fiets gebruiken voor kortere afstanden, bijvoorbeeld om naar werk, school of de supermarkt te fietsen? Neem dan een elektrische stads – of bakfiets. De laatstgenoemde is vooral geschikt voor wanneer u kinderen wilt vervoeren.
Waarop u moet letten bij de aankoop van een e-bike

           Welke e-bike is voor u het meest geschikt?

Waar zit de motor?

De elektrische aandrijving van een e-bike bestaat uit een motor en een fietsaccu. Deze motors kunnen op drie plekken op een fiets zitten:

  • Voorwielmotor: De motor zit in het midden van het voorwiel van de elektrische fiets.
  • Middenmotor: De motor bevindt zich in het midden op het frame van de e-bike. Dit type e-bike komt het meeste voor en is eigenlijk geschikt voor elke soort e-bike, alhoewel een middenmotor aandrijving het meest ideaal is voor woon-werkverkeer of recreatief gebruik. De ondersteuning gebeurt automatisch en reageert op uw inspanning.
  • Achterwielmotor: De motor bevindt zich in het midden van het achterwiel. Dit systeem is het meest geschikt voor speed pedelecs en racefietsen. De motors hebben een groot vermogen en bieden een goede ondersteuning op heuvelachtige gebieden.
Type motors

Van links naar rechts: voorwielmotor, middenmotor en een achterwielmotor

Tip: Let op het vermogen!

Het is van belang om op het vermogen van een e-bike motor te letten. Het vermogen van een e-bike motor wordt gemeten in Newtonmeter. Dit kan variëren van 30Nm (dagelijks gebruik) tot 85 Nm (sportief gebruik).

Welke accu neemt u?

Vervolgens is het van belang welke accu u neemt. Fietsaccu’s kunnen op verschillende plekken op een fiets geplaatst worden. Er zijn 6 types: een bagagedrager-type, in-frame type, frame-type, buis-type, kettingkast-type en zadel-type. De eerste drie komen het meeste voor. Welke accu u kunt nemen is daarnaast afhankelijk van de e-bike die u hebt. Uw e-bike moet geschikt zijn voor de fietsaccu.

Verschillende soorten fietsaccu's

Van links naar rechts: in-frame accu. bagagedrager accu en een frame-accu

De capaciteit

Weet u welke accu u neemt? Dan is het belangrijk om de capaciteit te bepalen die u wilt. Deze capaciteit wordt doorgaans uitgedrukt in volt (v), van 24 tot 48 volt. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de actieradius. Hoeveel de actieradius van een fietsaccu precies is, is afhankelijk van uiteenlopende factoren, zoals de weeromstandigheden en de ondersteuning. Bij onze fietsaccu’s staat altijd duidelijk aangegeven wat het voltage is en de Wh (wattuur). De gemiddelde actieradius volgens de fabrikant staat vaak ook aangegeven in de omschrijving.

Nu u weet waarop u moet letten bij de aankoop van een e-bike, kunt u zich gaan verdiepen in de aanschaf ervan. Liever een fiets huren via een abonnement? Bekijk dan gerust de fietsen van onze partner Fietsabonnement. Hier kunt u een e-bike leasen voor een bepaalde periode.