Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische fiets vervangen?

Je wil een lekker rondje gaan fietsen of je stapt op de elektrische fiets naar je werk (linken naar artikel over op de e-bike naar je werk). Tot je grote verbazing merk je onderweg dat je accu wel erg snel leeg gaat. Dit was eerst niet zo, dat weet je zeker.

Vooral wanneer je regelmatig gebruik maakt van je elektrische fiets, is het niet gek dat de accu van de fiets achteruit gaat. Dit is zelfs normaal. Na verloop van tijd veroudert de fietsaccu en is je e-bike toe aan een nieuwe accu.

Maar wanneer moet je de accu van je e-bike vervangen? In dit artikel geven we je uitgebreid antwoord op deze vraag.

De fietsaccu laadt niet goed meer op

Een oudere batterij heeft vergeleken met een gloednieuwe batterij meer tijd nodig om op te laden. Dat is logisch. Hoe ouder de batterij, hoe langer de laadtijd. Het kan zijn dat het echt te lang gaat duren voordat de accu is opgeladen. Dan is het tijd voor een nieuwe accu. Je kunt immers niet nog een hele dag wachten voordat je weer kunt gaan fietsen.

Ook kan het zijn dat de accu niet meer volledig oplaadt. Hij kan dan blijven hangen op een bepaald percentage. De fiets kun je dan nog wel gebruiken, maar zie dit als een voorteken. Binnenkort zul je alsnog een nieuwe fietsaccu nodig hebben.

Het bereik van de elektrische fiets gaat achteruit

Wanneer een fietsaccu veroudert, kan het zijn dat het bereik van de fiets ook minder wordt. Dit kun je merken doordat de overige kilometers tijdens het fietsen wel erg snel achteruit gaan. In dit geval laadt de batterij wel nog goed op, maar heeft de elektrische fiets te weinig kracht om het normale aantal kilometers te behalen. Dit is puur een signaal van een verouderde accu. Er zit eigenlijk niets anders op dan een nieuwe accu aan te schaffen.

Er zijn manieren om de meeste kilometers uit je fietsaccu te halen. Denk bijvoorbeeld aan niet te hard fietsen, op tijd schakelen, meetrappen op hellingen en het oppompen van je banden.

Er is schade aan de fietsaccu

Er kan tijdens het fietsen van alles gebeuren. Je kunt een plons regen over je heen krijgen of erger: je krijgt een aanrijding met een flinke val als gevolg. Niet alleen jij, maar ook je fiets en de accu hebben schade opgelopen. Als een fietsaccu schade heeft opgelopen kan dit gevaarlijk zijn. Hij kan namelijk in brand vliegen of zelfs ontploffen. Bij schade aan de fietsaccu raden wij je aan om een nieuwe accu aan te schaffen.

Een verouderde of kapotte fietsaccu is erg vervelend, vooral als je veel kilometers aflegt. Een accu is gemakkelijk zelf te vervangen. Wel moet je weten welke accu er bij je e-bike en bij jou bij past. Als je het niet zeker weet, kun je altijd om advies vragen. Succes met het vervangen van je fietsaccu!