Warm zomerweer in aantocht, let op je fietsaccu bij hogere temperaturen!

Warm zomerweer in aantocht, let op je fietsaccu bij hogere temperaturen!

Met het mooie zomerweer dat er aan komt, is het tijd om te genieten van fietsavonturen in het warme weer. Als je een elektrische fiets hebt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de fietsaccu tijdens deze hete periode. Hoge temperaturen kunnen namelijk invloed hebben op de prestaties en levensduur van de accu. In deze blog delen we zes handige tips om ervoor te zorgen dat je fietsaccu optimaal blijft functioneren, zelfs in het warme zomerweer.

Houd de accu koel en uit de zon

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is om de fietsaccu uit direct zonlicht te houden. Hitte kan de accu negatief beïnvloeden en de prestaties verminderen. Als je de fiets parkeert, zorg er dan voor dat de accu wordt verwijderd en bewaar deze op een koele plek om oververhitting te voorkomen of zet je fiets in de schaduw.

Voorkom oververhitting:

Oververhitting kan schadelijk zijn voor de fietsaccu en gaat ten koste van de levensduur van je fietsaccu. Zorg ervoor dat je de accu niet achterlaat in een afgesloten voertuig of op andere plaatsen waar de temperatuur extreem hoog kan worden. Houd altijd rekening met de omgevingstemperatuur en neem voorzorgsmaatregelen om oververhitting te voorkomen.

Zorg voor voldoende ventilatie:

Tijdens het opladen en fietsen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie rondom de fietsaccu is. Plaats geen objecten op of rond de accu die de luchtstroom helemaal verminderen en warmte kunnen vasthouden. Hierdoor kan de accu op een optimale temperatuur blijven en blijven werken zoals verwacht.

Vermijd laden bij hoge temperaturen:

Als de temperatuur buiten erg hoog is, is het raadzaam om de fietsaccu niet op te laden. Sommige accu’s hebben een ingebouwde temperatuursensor en een BMS (Battery Management Systeem) die het laden kan vertragen of stoppen wanneer de temperatuur te hoog is.

Wees bewust van verminderde prestaties:

Houd er rekening mee dat warm weer de prestaties van de fietsaccu kan beïnvloeden. Bij hogere temperaturen kan de capaciteit van de accu iets verminderd zijn, wat van invloed kan zijn op de actieradius.