Wat doet warmte met uw fietsaccu?

Iedere dag vertrouwt men op de apparatuur om hen heen. Van smartphones tot fietsaccu’s: we gebruiken ze tegenwoordig bijna allemaal! Maar hebt u zichzelf weleens afgevraagd wat warmte doet met uw fietsaccu? We leggen het haarfijn uit!

Warmte & een (fiets)accu

Om uit te leggen wat warmte doet met uw fietsaccu moeten we eerst kijken naar hoe een batterij zich gedraagt in warme omstandigheden. (Fiets)batterijen werken het beste op een temperatuur tussen de 10 en 25 graden. Als de temperatuur lager dan 0, of hoger dan 45 graden is kunt u het beste batterijen niet opladen. Het opslaan van elektriciteit is een chemisch proces. Bij batterijverbruik in warme omstandigheden verlopen de elektrochemische reacties sneller. Dit betekent in principe dat warm weer juist goed is voor uw batterij.

Het werkt echter twee kanten op: minder fijne verschijnselen worden namelijk net zo goed versneld, zoals zelfontlading. Wanneer een volle batterij niet gebruikt wordt, loopt deze langzaam leeg. Hierdoor kunt uw batterij achteruit gaan. Uw batterij wordt daarnaast heel heet wanneer u deze oplaadt op een warme plek.

Wat kan ik doen tegen warmte?

Een fietsaccu vervangen is zeer prijzig. Houd uw fietsaccu daarom altijd uit de buurt van warmtebronnen. Dit is in het bijzonder belangrijk tijdens het opladen, de batterij wordt dan namelijk nóg warmer. Zoek een droge plek tussen de 10 en 25 graden wanneer u een fietsaccu oplaadt. Het is daarnaast verstandig om uw elektrische fiets nooit in de zon te zetten. Leg uw fietsaccu nooit (bijna) leeg in een warme ruimte. De fietsaccu zal dan snel leeg lopen en uiteindelijk kan dit leiden tot diepontlading. Uw accu is dan volledig leeg en kan niet meer opgeladen worden.

Wat doet warmte met een fietsaccu?

Gaat u op een hete dag even stoppen om op een terrasje te zitten? Haal uw fietsaccu er dan uit en leg deze in de schaduw! (of zet uw e-bike in de schaduw)

Omgaan met warmte zal de levensduur van uw fietsaccu dus bevorderen! Wilt u weten wat voor manieren er nog meer zijn om de levensduur van uw accu te verlengen? Lees dat hier. Hebt u een (nieuwe) fietsaccu nodig? Bekijk dan gerust ons aanbod. Daarnaast hebben wij een groot aanbod aan e-bikes bij onze partner Profile Smeeing. Klik hier om deze te bekijken.