Wat houdt actieradius in?

Hoe vaak maak jij gebruik van je elektrische fiets? En zijn dit dan kleine stukjes naar de supermarkt of leg je liever langere afstanden af met je e-bike? Is het antwoord op de laatste vraag, langere afstanden, dan is het wellicht wel interessant om meer te leren over de actieradius. Lees vooral verder, wij vertellen je er alles over!

Wat houdt de actieradius precies in?

Simpel gezegd is de actieradius van jouw elektrische fiets het aantal kilometers dat je kan afleggen met een volle accu. Tussendoor hoef je dus niet nog extra de accu van jouw e-bike op te laden. Wanneer je langere afstanden met je e-bike aflegt, is het wel zo handig om te weten hoe lang je door kunt trappen.

Het is mogelijk om de accu van je e-bike te upgraden. Hierdoor zal de actieradius ook toenemen. Hoeveel de actieradius precies is, hangt af van een aantal factoren. Over deze factoren vertellen we je graag meer.

Welke factoren zijn van invloed op de actieradius?

Een aantal directe en indirecte factoren die van invloed zijn op de actieradius van de accu zijn bijvoorbeeld:

Weersomstandigheden

Aangezien we in Nederland wonen, krijgen we gedurende het jaar te maken met uiteenlopende weersomstandigheden. De laatste jaren zijn deze steeds extremer geworden en de voorspelling is ook dat dit nog veel extremer gaat worden. De weersomstandigheden zijn dan ook van invloed op hoe lang de accu van de e-bike meegaat. Bij kou heeft de accu vaak meer moeite om lang mee te gaan. Heb je de wind mee tijdens het fietsen? Dan zal de accu ook langer meegaan, aangezien je dan minder ondersteuning nodig hebt. Het tegenovergestelde is met tegenwind. Hierbij gaat de accu juist minder lang mee.

De bandenspanning

Niet alleen de weersomstandigheden zijn van invloed op de actieradius. Ook de bandenspanning speelt hierbij een rol. Bij een lage bandenspanning zorg je voor meer weerstand tijdens je route. Zorg er dus voor dat je banden voor vertrek goed opgepompt zijn! Aan de zijkant van de band kun je de ideale bandenspanning vinden.

Versnellingen

Door snel door te schakelen, haal je meer uit je accu. De accu hoeft hierdoor namelijk minder energie af te geven om jou optimale trapondersteuning te kunnen bieden.

Wat is de actieradius van jouw accu?

Hier boven heb je kunnen lezen welke factoren van invloed zijn op de actieradius van de accu. Om erachter te komen hoeveel kilometer de actieradius van jouw e-bike precies is, kun je de eBike Actieradius-Calculator van Bosch invullen. Door een aantal basisgegevens in te vullen, wordt er berekend hoe lang jij door kunt trappen zonder tussentijds op te laden. De beste manier om de actieradius te bepalen blijft echter toch om zelf te ervaren en ondervinden!

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld bij wat de actieradius van een accu precies inhoudt en waar je rekening mee moet houden. Nog niet uitgeleerd over de fascinerende accu’s van de e-bike? Neem dan een kijkje bij onze andere blogs! Wij vertellen je graag meer over jouw elektrische fiets.