Wat is diepontlading van een elektrische fietsaccu en hoe voorkom ik dat?

Je hebt net een stuk gefietst op je e-bike. Onderweg zie je dat de accu van de fiets al bijna leeg is. Thuis aangekomen, parkeer je de fiets en plof je lekker op de bank. Die lege accu laden we later wel op. Dat is dus precies niet de bedoeling! Op deze manier slijt de accu enorm. In het ergste geval spreken we zelfs van diepontlading.

Maar wat is diepontlading van een elektrische fiets accu? En hoe voorkom je diepontlading?

Wat is diepontlading?

Een accu van een elektrische fiets kan op verschillende manieren onbruikbaar worden. Eén manier hiervan is diepontlading, ook wel diepontlading genoemd. Bij diepontlading is de lithium ion accu zo ver leeggelopen, dat hij niet meer op te laden is. Er kan wel staan dat hij 100% opgeladen is, maar je merkt bij het gebruik al snel dat de accu extreem snel leegloopt. Diepontlading komt niet alleen voor bij fietsaccu’s, maar ook bij mobiele telefoons, elektrische auto’s en accuboormachines. Eigenlijk kunnen alle apparaten met een lithium ion accu last hebben van diepontlading.

Hoe is diepontlading te voorkomen?

Goed nieuws! In 99 van de 100 gevallen is diepontlading te voorkomen. Diepteontlading ontstaat namelijk doordat de eigenaar van de fiets vergeet om de fietsaccu op te laden. Wanneer je de accu dus op tijd oplaadt, is er niets aan de hand. Maar binnen hoeveel tijd moet je je fietsaccu dan opladen? Wanneer je de accu binnen een paar uur na gebruik oplaadt, gaat de accu het langst mee. Laten we zeggen dat je het hooguit een dag mag uitstellen. Maar echt niet langer! Na het uitstellen van een week of zelfs langer, zal de accu sneller bij zijn ontladingsgrens zijn. Eens kan het gebeuren dat je vergeet om je fietsaccu op te laden, maar maak er geen gewoonte van. Want voor je het weet moet je een nieuwe fietsaccu aanschaffen.

Bij koude temperaturen moet je bovendien extra oppassen.

Valt diepontlading binnen de garantie van een elektrische fiets?

In bijna alle gevallen van diepontlading is het de schuld van de gebruiker van de fiets. Of diepontlading onder de garantie van de elektrische fiets valt, is moeilijk te bepalen. Een fietsaccu is namelijk een gebruiksartikel en deze slijt nou eenmaal tijdens het fietsen. Het is dus logisch dat de capaciteit van de accu afneemt nadat deze een paar honderd keer is ontladen. Diepontlading gebeurt niet in één keer. Het is een proces dat een tijdje duurt. In eerste instantie kan het dus even duren voordat je doorhebt dat je fietsaccu achteruit gaat. Wanneer een fietsaccu binnen een hele korte tijd defect raakt en je hebt hem nooit diepontladen, dan kun je zeker je garantie claimen. Houd er rekening mee dat een fietsenmaker achteraf kan controleren of een accu wel of niet tijdig is geladen. Nu weet je precies wat je moet doen om je accu gezond te houden. Het gaat je nu zeker niet nog eens gebeuren dat jouw fietsaccu diepontladen is!