Wat kou met jouw fietsaccu doet

De koudere dagen zijn in aantocht en daarbij hoort vorst en soms een stevige wind. Voor jou als echte fietser geen reden om niet op de e-bike te stappen! Door de lage temperaturen moet je alleen wel iets anders met je e-bike omgaan dan normaal. Daarom deze keer: wat kou met jouw fietsaccu doet.

Het vriespunt

Je kan een fietsaccu beter niet onder de 0 (en boven de 45) graden opladen. Kou zorgt ervoor dat de accu van jouw fiets minder goed kan opladen. Het is lastiger voor elektronen om van het ene naar het andere contact te stromen. Vooral oudere fietsaccu’s hebben hier last van. De ideale temperatuur voor het opladen van een fietsaccu is tussen de 10 en 25 graden.

Overigens kun je in de winter jouw fietsaccu meestal wel in de schuur bewaren, mits het kwik niet onder de nul graden kruipt. Kou zorgt er in principe voor dat zelfontlading minder snel optreedt, warmte versnelt dit proces. Zelfontlading betekent dat de fietsaccu langzaam zijn stroom verliest als deze niet gebruikt wordt. Temperaturen onder het vriespunt kun je beter vermijden, ook vanwege de kans op condens.

Uit onderzoek is gebleken dat de capaciteit van een fietsaccu minder wordt tijdens gebruik als de temperatuur daalt. Wanneer het bijvoorbeeld 5 graden vriest, zal de capaciteit van een accu ongeveer 90% zijn. Bovendien kan je energiebehoefte groter zijn dan wanneer het goed weer is. Je kunt je vast wel voorstellen dat je meer ondersteuning verlangt wanneer het hard waait en 5 graden vriest,  dan wanneer de zon schijnt en het windstil is.

Wat kou met jouw fietsaccu doet

Wat kan ik doen tegen de kou?

Als je op de fiets zit terwijl het vriest is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Houd er dus vooral rekening mee dat de capaciteit van jouw fietsaccu wellicht iets minder is. Je kunt er eventueel voor kiezen om je accu mee naar binnen te nemen wanneer je ergens heengaat. Bewaar en laad jouw fietsaccu op in een ruimte boven de nul graden. Als het te koud is in jouw schuur of garage kun je jouw fietsaccu meenemen naar binnen en daar opladen.

Ben je ook benieuwd naar wat warmte met jouw fietsaccu doet? Klik dan hier om dat bericht te lezen.