5 goedkope e-bikes van 2023

De afgelopen twee jaar is de verkoop van e-bikes in een stroomversnelling geraakt, bijvoorbeeld tijdens de corona pandemie. Door de populariteit van e-bikes en het gebrek aan onderdelen zijn de prijzen omhooggeschoten. Dus hier zijn 5 relatief goedkope e-bikes.

Een paar jaar geleden lag de gemiddelde prijs van een e-bike tussen de 2.000 en 2.500 euro, tegenwoordig zijn prijzen van boven de 3.000 euro niet meer zo gek. Ook onderdelentekorten en stijgende grondstofprijzen drijven de prijzen op. Maar voor tussen de 1.500 en 1.800 euro koop je een kwalitatieve e-bike. In vergelijking met de premiumklasse zijn er natuurlijk compromissen als het gaat om afwerking en bepaalde onderdelen. Wij hebben zorgvuldig 5 hoogwaardige, betaalbare elektrische fietsen geselecteerd met aantrekkelijke aanschafprijzen.

1. Anyway Royal Prestige

Het merk Anyway viel al in de prijzen met het Royal-model dat in 2020 de kampioensproef voor goedkope elektrische fietsen won voor rond de 1.000 euro.

De Anyway Royal Prestige is van een heel ander niveau. Uitstekende rijeigenschappen en framestabiliteit vallen op. Deze e-bike is voorzien van een zeer betrouwbare Dapu voorwielmotor. Dankzij de 468 Wh Greenway Lithium-Ion accu is de actieradius dik in orde.

In het midden van het Ergotec stuur is een duidelijk display geplaatst, waardoor alle functies goed afleesbaar zijn. De Anyway Royal Prestige is uitgerust met Shimano Nexus versnellingsnaven met 7 versnellingen. Bij het remmen wordt niets aan het toeval overgelaten dankzij de hydraulische schijfremmen voor en achter. Voorzien van Zoom verende voorvorken, ergonomische handvatten, zadelpenvering, Selle Royal zadel, Schwalbe banden, Axa sloten.

2. Batavus Fonk

De Fonk E-go is echt een alleskunner. Deze fiets kan niet alleen in de stad worden gebruikt, maar is ook geschikt voor vakantiereizen. Deze E-bike is relatief licht, waardoor je door hun uitstekende wendbaarheid snel door het verkeer beweegt. Kabels lopen netjes door het frame en raken minder snel achter andere fietsen in de stalling. De E-Motion voorwielmotor zorgt voor natuurlijke grip en is stil.

De Fonck wordt standaard geleverd met een batterij van 300 Wh, wat voldoende bereik biedt voor dagelijks gebruik. Wil je echter ook langer reizen, dan verdient het de voorkeur om te upgraden naar 400 of 500 Wh (tegen meerprijs). Qua remmen heeft Batavus niet gekozen voor schijfremmen, maar voor V-brakes voor en rollerbrakes achter. De Batavus Fonk beschikt ook over mooie onderdelen zoals Aerline verlichting, Shimano Nexus 7-speed naven, Selle Royal zadel, Axa sloten en lekbestendige banden.

3. Brinckers Berlin

Verkrijgbaar in dames- en herenversie, de Brinckers Berlin is een modern design e-bike met een frisse uitstraling. De zitpositie is comfortabel en actief, de e-bike is stabiel en makkelijk en direct te hanteren. De aandrijving is op het voorwiel gemonteerd en de leverancier is het bekende merk Bafang. De motor heeft voldoende vermogen op vlakke wegen en blijft onder alle omstandigheden aangenaam stil. De Berlin wordt standaard geleverd met een 417 Wh accu, maar tegen meerprijs is ook een 604 Wh accu leverbaar. Voor Berlin koos Brinkers voor hydraulische schijfremmen. Dit is zeer ongebruikelijk voor deze prijsklasse, maar zeer veilig. Ook aan de eindmontage van de verschillende onderdelen is grote zorg besteed. Zo is de Berlin uitgerust met Shimano Nexus 7 versnellingsnaven, Selle Bassano zadel, Schwalbe banden en Axa sloten.

4. Cortina E-U1

Het merk Cortina is altijd toonaangevend geweest in het produceren van moderne fietsen die vooral een jongere doelgroep aanspreken. Ook op het gebied van e-bikes trekt Cortina deze lijn door. Met de E-U1 lanceert Cortina een soepel rijdende e-bike met een minimalistische uitstraling.

De E-U1 heeft een stijlvol uiterlijk en is een elektrische fiets die uitermate geschikt is voor dagelijks woon-werkverkeer naar school of werk. Qua ondersteuning heeft Cortina gekozen voor de bekende Bafang H400 voorwielmotor, een stille krachtbron met voldoende vermogen. In de kern wordt de Cortina geleverd met een batterij van 450 Wh, maar deze kan worden uitgebreid tot 600 of 750 Wh. De E-U1 gebruikt rollerbrakes in plaats van schijfremmen. Uitrusting is Shimano Nexus 7 versnellingsnaven, geweldige verlichting, Selle Royal zadel, lekbestendige banden, Axa sloten en standaard.

5. Giant Ease-E+ 1

Met Ease-E+ 1 heeft Giant een scherp geprijsde e-bike line-up. Een elektrische fiets voor dagelijks gebruik. De Ease E+ 1 is met 23 kg relatief licht (zonder accu), waardoor hij gemakkelijk te hanteren en comfortabel te rijden is. De Giant SyncDrive Move voorwielmotor zorgt voor een stille, soepele en natuurlijke rit. Bovendien schakelen Smart Assist-instellingen automatisch over naar de beste ondersteuningspositie.

Wat de batterij betreft, de Ease E+1 wordt geleverd met een 300 Wh-model, maar kan tegen een meerprijs worden geüpgraded naar 400 of 500 Wh. Een goede zet van Giant is de introductie van de veiligste oplossing: hydraulische schijfremmen. Giant heeft niet bezuinigd op uitrustingen als Shimano Nexus 8 versnellingsnaven, Suntour voorvorkvering, Selle Royal zadel, Abus sloten en Schwalbe banden.

Let op: deze e-bike is alleen nog verkrijgbaar in een herenmodel.