Fietsaccubrand voorkomen

Fietsaccubrand voorkomen

Fietsaccubrand voorkomen

Op maandag 2 augustus 2021 vonden er twee fietsaccubranden plaats in de Utrechtse gemeente Soest. Er kwamen steekvlammen uit een accu die een vakantieganger uit Limburg liet vallen. Later op de avond ontstond een brand in een woonvoorziening door een bewoner die een fietsaccu op een kookplaat legde. Gebeurtenissen als deze komen steeds vaker voor. Hoe kan een fietsaccubrand voorkomen worden?

Wat kan ik doen om fietsaccubrand te voorkomen?

Het voorkomen van een fietsaccubrand is beter dan genezen! Zorg ervoor dat je een fietsaccu in de gaten houdt als je deze oplaadt. Ga bijvoorbeeld nooit slapen. Haal altijd de accu van de lader als deze volledig opgeladen is. Een andere goede tip is om een accu op te laden in een kleine, aparte ruimte. Zo voorkom je eventuele brand in een grote ruimte. Leg een fietsaccu nooit op hete voorwerpen.

Laad daarnaast altijd je accu op in een geaard stopcontact. Dit is vooral belangrijk als je gebruikt maakt van een stekkerdoos of verlengsnoer. Het is belangrijk om altijd een accu te kopen van goede kwaliteit. Het is misschien aanlokkelijk om een goedkope fietsaccu te kopen van een onbekend buitenlands merk. Zeker na de dure aanschaf van een elektrische fiets. Doe dit echter niet, slechte batterijen zijn minder brandveilig.

Tenslotte kun je een fietsaccubrand voorkomen door jouw fietsaccu te beschermen met beschermhoezen of opbergboxen. Je kunt hiermee jouw fietsaccu beschermen tegen kou, regen en krassen. Een hoes kan ervoor zorgen dat valschade beperkt wordt, waardoor eventuele brand voorkomen wordt. In beschermboxen kun je een fietsaccu brandveilig opbergen, evenals in een beschermtas. Heb je jouw fietsaccu laten vallen? Laat deze dan altijd nakijken door een e-bike specialist! Bewaar een gevallen fietsaccu nooit zomaar in huis of in de garage. De cellen aan de binnenkant van de accu kunnen beschadigd zijn.

Wat als er toch brand ontstaat?

Komt er ondanks bovenstaande voorzorgsmaatregelen toch rook uit de accu? Geen paniek! Wanneer er alleen nog rook uit de accu komt, kun je deze het beste blussen met zand of veel water. Wanneer de accu geblust is, moet je deze minimaal 48 uur in een bak met water of zand leggen. Zo zorg je ervoor dat de accu niet opnieuw in brand vliegt. Als er vlammen komen uit de fietsaccu is het noodzakelijk om 112 te bellen. In de rook zitten schadelijke stoffen die je niet moet inademen.

Gelukkig weet je nu hoe je een fietsaccubrand kunt voorkomen. Is jouw fietsaccu toch gesneuveld door een brand of iets dergelijks? Bekijk dan gerust ons aanbod van fietsaccu’s! ?

Laagste prijsgarantie

Op fietsaccu's en acculaders.
U betaalt nooit teveel.

Uit voorraad leverbaar

Snel verzonden, zodat uw bestelling
zo snel mogelijk in huis is.

3 jaar garantie

Wij bieden 1 jaar extra aanvullende
garantie op geselecteerde merken. 

Betaal veilig & eenvoudig

Payment Methods

Wij verzenden met: