Wat kou met jouw fietsaccu doet

Wat kou met jouw fietsaccu doet

Wat kou met jouw fietsaccu doet

De koudere dagen zijn in aantocht en daarbij hoort vorst en soms een stevige wind. Voor jou als echte fietser geen reden om niet op de e-bike te stappen! Door de lage temperaturen moet je alleen wel iets anders met je e-bike omgaan dan normaal. Daarom deze keer: wat kou met jouw fietsaccu doet.

Het vriespunt en je fietsaccu

Je kan een fietsaccu beter niet onder de 0 (en boven de 45) graden opladen. Kou zorgt ervoor dat de accu van jouw fiets minder goed kan opladen. Het is lastiger voor elektronen om van het ene naar het andere contact te stromen. Vooral oudere fietsaccu's hebben hier (meer) last van. De ideale temperatuur voor het opladen van een fietsaccu is tussen de 10 en 25 graden. De software in sommige fietsaccu's voorkomt zelfs dat de accu kan worden opgeladen als het te koud of juist te warm is.

Wel of niet je fietsaccu in de schuur

Overigens kun je in de winter jouw fietsaccu meestal wel in de schuur bewaren, mits het kwik niet richting de nul graden of daaronder kruipt. Kou zorgt er in principe voor dat zelfontlading minder snel optreedt, warmte versnelt dit proces. Zelfontlading betekent dat de fietsaccu langzaam zijn stroom verliest als deze niet gebruikt wordt. Temperaturen onder het vriespunt kun je beter vermijden, ook vanwege de kans op condens. Haal je accu bij lage temperaturen dus uit je e-bike (indien mogelijk)! Meer weten over diepteonlading en hoe dit te voorkomen?

Effect van kou op de capaciteit van je fietsaccu

Uit onderzoek is gebleken dat de capaciteit van een fietsaccu minder wordt tijdens gebruik als de temperatuur daalt. Wanneer het bijvoorbeeld 5 graden vriest, zal de capaciteit van een accu ongeveer 90% zijn. Bovendien kan je energiebehoefte groter zijn dan wanneer het goed weer is. Je kunt je vast wel voorstellen dat je meer ondersteuning verlangt wanneer het hard waait en 5 graden vriest,  dan wanneer de zon schijnt en het windstil is.

Fietsen met een beschermhoes om je accu

Ga je op pad met koude temperaturen dat is prima maar zorg dan dat je accu op kamertemperatuur is voor vertrek. En door het gebruik van een (neopreen) beschermhoes voor je accu zorg je ervoor dat je accu minder snel afkoelt door kou en wind. Voor bijna alle verschillende types fietsaccu’s hebben wij beschermhoezen beschikbaar. Mocht u hulp hebben bij het vinden van de juiste accu-hoes kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen.

Wat kan ik doen tegen de kou?

Als je op de fiets zit terwijl het vriest is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Houd er dus vooral rekening mee dat de capaciteit van jouw fietsaccu wellicht iets minder is. Je kan er wel voor kiezen om je accu mee naar binnen te nemen wanneer je ergens heengaat. Bewaar en laad jouw fietsaccu op in een ruimte boven de nul graden (liefst boven de 5 graden). Als het te koud is in jouw schuur of garage kun je jouw fietsaccu het beste meenemen naar binnen en daar opladen.

Meer weten? Lees hier meer tips om je fietsaccu tegen de kou te beschermen!

Ben je ook benieuwd naar wat warmte met jouw fietsaccu doet? Klik dan hier om dat bericht te lezen. 

Laagste prijsgarantie

Op fietsaccu's en acculaders.
U betaalt nooit teveel.

Uit voorraad leverbaar

Snel verzonden, zodat uw bestelling
zo snel mogelijk in huis is.

3 jaar garantie

Wij bieden 1 jaar extra aanvullende
garantie op geselecteerde merken.

Betaal veilig & eenvoudig

bancontactbanktransferbelfiuscreditcardgiropayidealkbcklarnapaypal

Wij verzenden met: